Berichten

doorSergio M. Samson

Een nieuwe website

Een nieuwe lente, een nieuwe site.

"Mijn naam is Sergio en ik speel Commander."
Sergio M. Samson
EDH Speler

Het is 2022 en voor zover ik het heb kunnen zien is er nog geen website voor Commander in het Nederlands. Althans, niet met een forum voor spelers en een overzicht van speellocaties. Na vijf jaar deze variant van Magic: the Gathering te hebben gespeeld ben ik er wel aan toe.


Al ruim 28 jaar ben ik bekend met Magic: the Gathering, een ruilkaartspel dat sinds 1993 in Nederland wordt gespeeld. Michael Bruinsma van 999 Games was een van de eerste importeurs en organiseerde speelmiddagen bij hem thuis, waarbij hij chili con carne maakte. Ook ik was daar van de partij. Het was dé gelegenheid om met andere spelers ideeën uit te wisselen, te ruilen en te spelen. Ook in verschillende café’s werd er gespeeld en later ook in buurthuizen en andere gelegenheden.

Inmiddels is het spelletjescafé 2 Klaveren in Amsterdam West een begrip onder Amsterdamse magicers. Op maandagavond is er de Booster Draft, op vrijdagavond de Friday Night Magic en sinds juli (officieel per 1 september) 2022 is de woensdagavond de Commander avond. Dat hebben we voor elkaar gekregen mede dankzij Sven Dijt van Manamaze, die al sinds 2005 daar evenementen (mee-)organiseert en de dames (en heer) die 2 Klaveren runnen. Een normaal café zou niet zo blij zijn met een groep mensen die nauwelijks opstaat, laat staan eten en drinken bestelt. Dat is een terugkerend probleem waardoor magicers vaak minder welkom zijn in café’s. Het zou daarom wel prettig zijn om een plek te hebben om die informatie te delen. Per locatie een lijst van speelgelegenheden en evenementen. Omdat het mij te ver gaat om dat voor het hele Magic spectrum te doen, besloot ik om te focusen op Commander, ook wel EDH.

Er zijn veel variantien van Commander, waarvan EDH de meest gespeelde is. Voor de duidelijkheid: deze website heet “Casual EDH” omdat het gezellig moet blijven en ik niet houd van competitie. Dus hier geen Canadian Highlander, Duel Commander, etc., etc.

Behalve voor het vinden van speellocaties, is deze website ook bedoeld voor discussie (het Community Forum) en het Berichten die over EDH gaan, voornamelijk in het Nederlands. Ik zeg “voornamelijk”, omdat het onvermijdelijk is dat er berichten en discussies in het Engels worden geplaatst, maar ik doe mijn best om alles zo veel mogelijk Nederlandstalig te houden. En ja, de meeste magicers spreken Engels, maar als het niet je eerste taal is, dan is het soms lastig om je goed uit te drukken.

Ik hoop dat ik met deze website iedereen kan bereiken die interesse heeft in het spel en in het Nederlands erover wil lezen. Voor tips ben ik bereikbaar via het contactformulier, of Twitter.

Veel speelplezier en misschien zie ik je een keer aan de tafel om een nieuwe variant van mijn Yuriko deck te testen…

Sergio.

doorRedactie Casual EDH

New Capenna Commander

Een eerste blik...

Het is ruim een jaar geleden dat de laatste vanilla kaart in een Draft set uitkwam. Dat betekent dat alle kaarten sindsdien, inclusief de commons, regels bevatten. Het feit dat er in de hele set van Streets of New Capenna (SNC) en in New Capenna Commander (NCC) er maar drie kaarten zijn met algemene keywords (ook bekend als ‘French vanilla’) is nog interessanter. Zet je leesbril dus op voordat je met New Capenna aan de slag gaat!

Allereerst valt het op dat een Standard set wordt gemaakt met vijf complete Commander precon decks. Dat is nieuw. Alleen de jaarlijkse Commander sets (behalve 2012, 2017, en 2018) hadden vijf decks. In 2020 waren er twee sets met ieder twee Commander precons (Zendikar Rising en Commander Legends). Daarna gingen de trossen los. Naast de vijf decks van Commander 2021 waren er nog tien(!) andere precons dat jaar. Voor de set Dungeons & Dragons: Adventures in the Forgotten Realms waren het er maar liefst vier. Dit jaar hebben we bij Kamigawa Neon Dynasty weer twee gekregen, maar nu dus vijf precons. En Commander Legends (4 decks) en de jaarlijkse set (5 decks?) moeten nog uitkomen. Daarbij zullen er nog meer (vergeet de Secret Lair precon niet) dit jaar worden gepubliceerd.

Als je de reprints niet meetelt, dan zijn er bijna 100 nieuwe kaarten om te leren kennen. De meeste kaarten zijn gemaakt voor NCC, maar ook deze keer zit er een aantal tussen met een afwijkend set symbool, van SNC. Een kleine ergernis, meer niet… behalve dat Wizards had kunnen kiezen voor betere kaarten uit SNC.

Zo zit er bijvoorbeeld een Devoted Druid in het WUG deck “Bedecked Brokers”, een kaart die een oneindige combo vormt met Luxior, Giada’s Gift. Die kaart past prima in dat deck en komt uit SNC. Dat ie ontbreekt betekent wellicht dat Wizards wil dat je die kaart los koopt, via de secundaire markt. Bij voorkeur natuurlijk in een van de (iets te) vele speciale uitvoeringen. Zo zijn er meer kaarten in SNC die de decks prima aanvullen.

De face commanders zijn interessant. Typische Streets of New Capenna kaarten, met een mooie layout. Ze vertegenwoordigen de shards zoals die in Alara werden gelanceerd, maar nu zijn het families: Obscura, Maestros, Riveteers, Brokers en Cabaretti. Niet per se in die volgorde, maar in ieder geval goed om als basis te dienen voor nieuwe drie-kleuren decks.

Maar als ik eerlijk mag zijn, dan ligt de aandacht van de nieuwe decks bij de nieuwe mechanics.

 • Connive
 • Casualty
 • Blitz
 • Alliance
 • Shield counters

Voor nieuwe spelers zijn deze Commander precons al best lastig om onder de knie te krijgen. Daarbij worden de vijf nieuwe mechanics geïntroduceerd, maar niet als leidraad. Je zou verwachten dat ieder deck zijn eigen mechanic zou hebben vanuit de commander en als thema, maar helaas. De face commanders bevatten vier van de vijf mechanics. Daarnaast zijn er maar twee tot vier kaarten per deck die er gebruik van maken. ‘Alliance’ komt slechts op twee NCC kaarten voor en niet eens op een commander. Dat valt tegen. Terwijl de zombies en vampieren in MIC en VOC in groten getale aanwezig waren, is het in NCC best zoeken naar de synergie en continuïteit.

Ik heb besloten om eerst eens met de decks te spelen voordat ik verder oordeel, want tot nu toe ben ik eerder verbaasd over de prijs-kwaliteit verhouding dan over de speelbaarheid van de decks, wat voor mij eigenlijk belangrijker is.

doorRedactie Casual EDH

De Commander

Een van de belangrijkste aspecten van het Commander deck is de commander. Ik schijf de naam van de spelvariant met een hoofdletter en de titel van de kaart met een kleine. Sommige spelers noemen de kaart ook wel de “generaal” om het onderscheid te maken.

Een Commander deck bestaat uit 100 kaarten. Daarnaast kun je ook een companion kaart spelen, maar dat laat ik hier verder buiten beschouwing. Één of twee van de 100 kaarten krijgt de rol van je commander. Dat is een groot verschil met Canadian Highlander, een andere Magic variant die met 100 kaarten wordt gespeeld.

Een commander is de leider van het deck en is een legendary creature, of een kaart waarop staat dat het je commander kan zijn. Als je een commander met een partner ability speelt, dan mag je een andere kaart met partner gebruiken. Samen bepalen ze dan de kleuridentiteit van het deck.

In tegenstelling tot de meeste andere Magic varianten begin je het spel met de commander kaarten in de command zone. Dit is een aparte spelzone. Meer hierover vind je in de basisregels.

De commander(s) bepalen verschillende aspecten van het deck:

 • De kleuridentiteit
 • De spelstrategie
 • De manier om te winnen

De kleuridentiteit bepaalt welke kaarten je aan je deck kunt toevoegen. De kleuridentiteit wordt bepaald door de kleur van de kaart (bepaald door de casting cost en de kleur identifiers), de mana symbolen op de kaart en de regeltekst op de kaart. Een kaart zoals Sphinx of the Guildpact heeft alle kleuren, ondanks dat er geen gekleurde symbolen op voorkomen. Een kaart met ‘devoid’ is kleurloos en kan in een kleurloos deck, ook al komen er gekleurde mana symbolen op voor.

Laten we als voorbeeld Arcades, the Strategist nemen. Deze kaart, toevallig een “Elder Dragon” is zelf groen, wit en blauw. Ook de kleuridentiteit is deze kleuren, omdat er geen andere manasymbolen op de kaart staan. Een kaart als General Tazri (ja ja, een general) is zelf wit, maar heeft alle kleuren als kleuridentiteit omdat alle manasymbolen op de kaart staan. Dat is simpelgezegd hoe je de kleuridentiteit van een kaart bepaalt.

De rest van het deck moet binnen deze kleuren vallen.

We gaan verder met Arcades, the Strategist.

De strategie van dit deck wordt in eerste instantie bepaald door wat de commander allemaal kan. Arcades laat je defender creatures schade doen met hun toughness, dus wil je (veel) defender creatures spelen met hoge toughness. In eerste instantie zul je dus defensief spelen, totdat je commander in het spel ligt. In de meeste gevallen wil je commander ook niet te snel in het spel hebben, tenzij je juist een offensieve strategie hanteert, zoals met Yuriko, the Tiger’s Shadow. De strategie hoort niet af te hangen van één kaart. Hoewel je een commander meerdere keren in het spel kunt brengen, kan het zijn dat het zo lastig wordt dat je een andere set kaarten wilt gebruiken om te kunnen winnen. Een goede combo, of in het Arcades deck kaarten zoals Guardians of Oboro en Assault Formation in combinatie met Cathar’s Crusade zorgen ervoor dat de commander slechts bijzaak is.

Winnen is geen bijzaak, maar de manier om het spel te eindigen. Natuurlijk kun je ook verliezen, of gelijkspelen, maar het is leuk om af en toe te winnen. Door bijvoorbeeld met de monarch te spelen, kun je ervoor zorgen dat tegenstanders elkaar aanvallen en jou met rust laten. Dat zorgt ook voor meer interactie. Zo kun je gemakkelijker je creatures sparen om op het juiste moment de genadeklap uit te delen. Ook zou je kunnen denken aan commander damage, iets dat in de deck strategie moet worden meegenomen: hoe bescherm je je commander en hoe maak je die eventueel sterker met enchantments en equipment. Double strike is dan een absolute aanrader.

Het is soms lastig om een nieuwe commander te kiezen. Zoek dan eerst een set kleuren en een strategie uit waarmee je het deck wilt bouwen en gebruik EDHREC om van daaruit een commander te vinden.

Al met al geeft je commander identiteit aan een deck. Spelers spreken over het algemeen over een “Yuriko deck” in plaats van een “ninja deck met dure kaarten” of een “Arcades deck” in plaats van een “deck met walls die kunnen aanvallen”.

Als je met EDHREC niet de kaarten kunt vinden die in je deck passen, dan kun je ook sites als moxfield.com of tappedout.net gebruiken om op een commander te zoeken en zo bruikbare deck lijsten te vinden. Het zogeheten “net decking” scheelt een hoop tijd en werk.

Zie voor meer algemene informatie ook: de WotC Commander pagina.

doorRedactie Casual EDH

[SPoiLeR ALeRt] Streets of New Capenna komt!

De straten waren nooit zo onvoorspelbaar...

Donderdag (7 april) is het alweer zover. Een nieuwe serie previews begint. Deze keer is Streets of New Capenna aan de beurt. Een set die op een nieuwe plane gestalte krijgt in de vorm van een stad, gebouwd op een stad, gebouwd op… een stad. New Capenna is een set die draait om vijf groepen, net als bij de set Shards of Alara uit 2008. De groepen zijn in de vijf aangrenzende kleuren (shards): WUB, UBR, BRG, RGW, en GWU. De namen die hierbij horen moesten opnieuw worden uitgevonden en zijn nu gebaseerd op de vijf misdaad families van New Capenna. Dus in plaats van Esper, Grixis, Jund, Naya en Bant hebben we het nu over Obscura, Maestros, Riveteers, Cabaretti en Brokers. De namen rollen misschien niet meteen gemakkelijk van de tong, maar ze zijn wel logischer uit te leggen.

Op 14 april zullen de vijf Commander decks worden besproken op WeeklyMTG, te zien via het Twitch kanaal van Wizards Magic.

Vanaf vrijdag 29 april liggen ze in de winkels, maar je kunt ze natuurlijk goedkoper online vinden. Voordien zullen ze overal worden besproken.

 

Wat kunnen we verwachten? Komt er een herdruk van Smothering Tithe? Of zelfs erger, een nieuwe Rhystic Study? Waarschijnlijk niet. Ik verwacht wel dat het niveau van de decks hoger zal liggen dan van eerdere set-Commander decks, het voordeel van drie kleuren.

Meer zal te zijner tijd in het forum worden besproken.

doorRedactie Casual EDH

Eerste bericht, soort van

Zo. Op dit moment zitten we nog midden in Kamigawa: Neon Dynasty en de ninjutsu decks zijn niet aan te slepen. Dat is mooi, maar het is me nog steeds niet gelukt om op een nette manier deck lists te posten. Daarom wordt er steevast gebruik gemaakt van links naar externe sites.

De favorieten zijn moxfield.com, scryfall.com en tappedout.net. Per site zal ik kort doornemen waarom die de voorkeur hebben:

 • Moxfield biedt een nette, overzichtelijke layout, maar is niet compatible met alle browsers. Het is wel de eerste keuze voor deck lists.
 • Scryfall laat meteen de juiste Cardmarket prijzen zien (TREND) en is ideaal om je collectie bij te houden. De UI heeft nog wel veel werk nodig.
 • TappedOut is enigszins verouderd, maar biedt naast een redelijk overzichtelijke lijst ook het niveau van het deck aan.

Ik zal in de toekomst nog meer tijd besteden aan deze sites en de voor- en nadelen.

Over Streets of New Capenna zal het nodige komen te staan op deze site. De deck lists en recensies van de vijf Commander decks zullen hier worden besproken.

Het Community Forum vereist nog wat werk. De inrichting ervan, maar vooral de verschillende secties moeten nog worden bepaald. Hiervoor wil ik verzoeken om mij te mailen, op amsterdam@casual-edh.nl.

Dit is het voorlopig even. De website is nu officieel in het BETA stadium, hetgeen betekent dat nog niets permanent is. Eerst eens kijken of het stabiel draait…

doorRedactie Casual EDH

Ultimate Guard Boulder 100+ RTE

Stevig, met maar één beperking?...

Dat Ultimate Guard goede accessoires maakt voor Magic: the Gathering zal niet verbazen. De naam Ultimate Guard schept dan ook de hoogste verwachtingen.

De Boulder deck box is er al een tijdje en is een stevige oplossing om je deck veilig in op te bergen. Veilig, omdat hij bijna hermetisch sluit zodat er geen vuil of vocht bij kan. De sluiting is ook meteen het eerste probleem. Het is erg wennen aan het druk-en-klik systeem. Door in het onderste deel de zijkanten iets in te drukken kan de bovenkant gemakkelijk worden verwijderd. Als je dit iets te fanatiek doet, of te weinig druk uitoefent, dan vliegen de kaarten vervolgens alle kanten op. Iets dat ik bij een andere deck box nog niet ben tegengekomen. Ik vraag me ook af of je teveel druk kunt uitoefenen waardoor de deck box op den duur niet meer goed sluit, maar de tijd zal het leren. Het volgende punt van kritiek is de hoogte. Hoewel de (Dragon Shield Matte) sleeves aan alle kanten een beetje ruimte hebben valt dat in de hoogte tegen. Dat geldt overigens voor bijna iedere deck box: kaarten die uitsteken die zorgen voor problemen. Bij de ene box heb je misschien nog een paar millimeter speling, bij de Boulder nagenoeg geen. Daarmee loop je het risico dat de de box niet goed is gesloten op het moment dat je hem in je tas stopt, met als gevolg dat je op de speellocatie aankomt met een tas vol losse kaarten.

Er zijn gelukkig ook duidelijk positieve kanten aan deze Boulder. Allereerst is hij stevig. Als een volle Boulder valt, dan kun je er beter voor zorgen dat er geen tenen in de buurt zijn. De deck box overleeft de val wel (van tafel hoogte getest) en de inhoud ook. Een teen misschien niet. Ook ging de box niet onverwacht open, zelfs niet bij een milde schud test. Houd bij het schudden de box niet aan de zijkanten van de bodem vast, want dan heb je alsnog een kamer vol kaarten. De risico’s met eten en drinken in de buurt zijn ook minimaal. Je kunt rustig een Boulder in je tas doen met een gesloten fles drinken, zonder je druk te hoeven maken. Natuurlijk moet de box wel goed gesloten zijn… Qua gewicht valt het ook ontzettend mee. Net iets zwaarder dan de goedkope PVC boxen scheelt het ernorm als je de Boulder met een Sidewinder of grotere deck box vergelijkt. Voor mij is dat een van de belangrijkste pluspunten.

De Ultimate Guard Boulder 100+ Return to Earth is vriendelijker voor het mileu.
Score:
8/10

pluspunten

minpunten

“Oefening baart kunst bij de Boulder.”

Een dubbel gesleeved deck van 100 kaarten past prima in deze deck box. Helaas kunnen daar geen tokens bij en als de lucht niet goed is verwijderd, dan zul je toch problemen ondervinden met het sluiten. Oefening baart kunt bij de Boulder.

Al met al heb ik weinig aan te merken op deze Boulder. Oja, had ik al gezegd dat hij voor ruim 95% uit gerecycled materiaal bestaat? Zelfs de verpakking doet mee. Daarmee is deze deck box een verstandige keuze. Met een adviesprijs van 10 euro is het een goede investering.

Nota bene: bij Cardmarket kun je hem vinden als je zoekt op “Boulder RTE”.