Een van de belangrijkste aspecten van het Commander deck is de commander. Ik schijf de naam van de spelvariant met een hoofdletter en de titel van de kaart met een kleine. Sommige spelers noemen de kaart ook wel de “generaal” om het onderscheid te maken.
Een Commander deck bestaat uit 100 kaarten. Daarnaast kun je ook een companion kaart spelen, maar dat laat ik hier verder buiten beschouwing. Één of twee van de 100 kaarten krijgt de rol van je commander. Dat is een groot verschil met Canadian Highlander, een andere Magic variant die met 100 kaarten wordt gespeeld.
Een commander is de leider van het deck en is een legendary creature, of een kaart waarop staat dat het je commander kan zijn. Als je een commander met een partner ability speelt, dan mag je een andere kaart met partner gebruiken. Samen bepalen ze dan de kleuridentiteit van het deck.
In tegenstelling tot de meeste andere Magic varianten begin je het spel met de commander kaarten in de command zone. Dit is een aparte spelzone. Meer hierover vind je in de basisregels.
De commander(s) bepalen verschillende aspecten van het deck:
- De kleuridentiteit
- De spelstrategie
- De manier om te winnen
De kleuridentiteit bepaalt welke kaarten je aan je deck kunt toevoegen. De kleuridentiteit wordt bepaald door de kleur van de kaart (bepaald door de casting cost en de kleur identifiers), de mana symbolen op de kaart en de regeltekst op de kaart. Een kaart zoals
Laten we als voorbeeld
De rest van het deck moet binnen deze kleuren vallen.
We gaan verder met Arcades, the Strategist.
De strategie van dit deck wordt in eerste instantie bepaald door wat de commander allemaal kan. Arcades laat je defender creatures schade doen met hun toughness, dus wil je (veel) defender creatures spelen met hoge toughness. In eerste instantie zul je dus defensief spelen, totdat je commander in het spel ligt. In de meeste gevallen wil je commander ook niet te snel in het spel hebben, tenzij je juist een offensieve strategie hanteert, zoals met
Winnen is geen bijzaak, maar de manier om het spel te eindigen. Natuurlijk kun je ook verliezen, of gelijkspelen, maar het is leuk om af en toe te winnen. Door bijvoorbeeld met de monarch te spelen, kun je ervoor zorgen dat tegenstanders elkaar aanvallen en jou met rust laten. Dat zorgt ook voor meer interactie. Zo kun je gemakkelijker je creatures sparen om op het juiste moment de genadeklap uit te delen. Ook zou je kunnen denken aan commander damage, iets dat in de deck strategie moet worden meegenomen: hoe bescherm je je commander en hoe maak je die eventueel sterker met enchantments en equipment. Double strike is dan een absolute aanrader.
Het is soms lastig om een nieuwe commander te kiezen. Zoek dan eerst een set kleuren en een strategie uit waarmee je het deck wilt bouwen en gebruik EDHREC om van daaruit een commander te vinden.
Al met al geeft je commander identiteit aan een deck. Spelers spreken over het algemeen over een “Yuriko deck” in plaats van een “ninja deck met dure kaarten” of een “Arcades deck” in plaats van een “deck met walls die kunnen aanvallen”.
Als je met EDHREC niet de kaarten kunt vinden die in je deck passen, dan kun je ook sites als moxfield.com of tappedout.net gebruiken om op een commander te zoeken en zo bruikbare deck lijsten te vinden. Het zogeheten “net decking” scheelt een hoop tijd en werk.
Zie voor meer algemene informatie ook: de WotC Commander pagina.
Over de auteur